sâmbătă, 15 octombrie 2016

"De fapt, toţi sunteţi fiii lui Dumnezeu prin credinţa voastră în Cristos Isus. Căci toţi care aţi fost botezaţi în Cristos v-aţi îmbrăcat cu Cristos." Galateni 3:26,27.

Toti discipolii Domnului Isus Hristos au obligatia morala sa duca un mod de viata prin care sa urmeze in fiecare zi indemnul spiritului sfant al lui Dumnezeu. Exista totusi si multi discipoli neatenti care nu tin cont de acest lucru, si isi traiesc viata urmand doar regulile, indemnurile, invataturile si explicatiile oferite de doctrinele cultelor de stat din care fac parte. Aceste doctrine si statute sunt pline ochi, atat de aluatul religios al "carturarilor si fariseilor", cat si de influientele directe si indirecte ale aluatului politic a lui "Irod", adica "aluatul" politicienilor, si ale institutiilor statului politic. Ei primesc "semnul fiarei" fara sa-si de-a seama, semn pe care ei se asteapta sa fie pus oamenilor numai in viitor, atunci cand toate lucrurile ajung la apogeu. In plus, ei fac multe fapte rele specifice, firii pamantesti pacatoase!
Aveti rabdarea sa parcurgeti o tema referitoare la cerintele spirituale stabilite de Dumnezeu pentru cei care vor mosteni regatul sau? Daca raspunsul este da, atunci sa urmarim cu totii punctele de vedere expuse de apostolul Pavel in scrierile sale. Cum putem sa facem diferenta intre aceste doua tipuri de optiuni, adica sa alegem intre un mod de viata plina de compromisuri, si o viata axata pe valorile spirituale?
Iata cum ne-a descris apostolul Pavel aceste doua optiuni opuse, in epistola sa catre discipolii din Roma :
"Fiindcă cei ce trăiesc potrivit firii pamantesti îşi îndreaptă mintea spre lucrurile firii pamantesti, dar cei ce trăiesc potrivit spiritului, isi indreapta mintea spre lucrurile spiritului. Căci a îndrepta mintea spre lucrurile firii pamantesti înseamnă moarte, dar ati îndrepta mintea spre lucrarile spiritului înseamnă viaţă şi pace, fiindcă a îndrepta mintea spre lucrarile firii înseamnă duşmănie cu Dumnezeu, deoarece firea nu este supusă legii lui Dumnezeu pentru că nici nu poate. Astfel, cei ce trăiesc potrivit lucrarilor firii pamantesti, nu-i pot plăcea lui Dumnezeu."
Apostolul a vorbit deschis despre aceste  doua posibilitati de viata opuse intre ele, si in epistola sa catre galateni :
1. Multi oameni traiesc infaptuind lucrarile firii pamantesti care sunt acestea :
"Lucrările cărnii sunt evidente pentru toti şi ele sunt acestea: curvia, preacurvia, necurăţia trupeasca si spirituala, conduita libertină, idolatria, spiritismul, duşmăniile, cearta, gelozia, izbucnirile de mânie, disputele, dezbinările, sectele, invidiile, beţiile, drogurile, chefurile şi alte lucruri asemănătoare acestora. Cu privire la lucrurile acestea vă previn, aşa cum v-am prevenit deja: cei care practică astfel de lucruri nu vor moşteni regatul lui Dumnezeu." Galateni 5:19-21.
Cele mai multe situatii in care se manifesta faptele firii pamantesti cum ar fi : izbucnirile de manie, disputele, conduita libertina, dusmaniile, cearta, gelozia, betiile, drogurile, si altele, ii vizeaza in primul rand pe membrii familiei, adica relatiile sot-sotie-copii, relatiile cu rudeniile, colegii de munca, colegii de scoala, vecinii etc.
Iata si un comentariu pe aceasta tema, extras dintr-un text de zi analizat recent de catre Martorii lui Iehova:
"Cine este încet la mânie valorează mai mult decât un om puternic şi cine îşi ţine sub control spiritul, mai mult decât cel ce cucereşte un oraş". Prov. 16:32.
"Nu vorbi cu alţii despre slăbiciunile partenerului tău şi nu aduce mereu în discuţie lucrurile care ţi se par ciudate la el, nici măcar în glumă. Aminteşte-ţi: Căsnicia nu este o competiţie pentru a afla cine este mai puternic, cine poate ţipa mai tare sau cine se poate gândi la cea mai tăioasă replică. E adevărat, toţi avem defecte şi uneori îi supărăm pe alţii. Însă nu există niciodată un motiv întemeiat pentru care un soţ sau o soţie să folosească un limbaj sarcastic şi denigrator sau, mai rău, să se îmbrâncească ori să se lovească unul pe altul Prov. 17:27; 31:21. E nevoie de tărie morală pentru a-l imita pe Domnul nostru Isus Cristos, şi pentru a manifesta stăpânire de sine. Un bărbat care îşi agresează verbal sau fizic soţia nu este nici pe departe un discipol adevărat. Psalmistul David, care a fost un bărbat puternic şi curajos, a spus exact cuvintele pe care le-a folosit si apostolul Pavel catre Efeseni dupa aproximativ 1100 de ani : "Maniati-vă, dar nu păcătuiţi! Vorbiţi în inima voastră, în patul vostru şi tăceţi” Psalmul 4 : 4.
Un text comentat bine la modul general, dar lipsit de transparenta scrisorilor lui Pavel Petru si ceilalti apostoli care au scris epistole catre congregatii in care ne ofera si nume concrete de slujitori din vechime dar si de discipoli crestini care pacatuiesc. Iata cateva exemple de persoane care au gresit: Moise, Aaron, Maria, Samson, David, Solomon, etc., si de discipoli : Apostolul Petru in Antiohia, Anania si Safira, Curvarul din Corint, lumescul Dima, apostatii Imeneu si Filet, Evodia si Sintichia din Filipi, dictatorul Diotref, etc. Acest model scriptural de transparenta ar trebui urmat si astazi de catre cei care sustin ca sunt discipoli adevarati! Iehova, Isus, Pavel si alti scriitori biblici care nu s-au ferit sa ne de-a exemple concrete! Ati observat vreodata ca organizatia sa fie transparenta si sa urmeze aceste exemple de transparenta? Din pacate, ea este foarte atenta la imaginea sa publicitara!
Apostolul Pavel este si destul de transant atunci cand ne avertizeaza pe toti: cei care traiesc infaptuind faptele firii pamantesti enumerate mai sus, nu vor putea mosteni imparatia lui Dumnezeu.
2. Exista insa si discipoli autentici care au faptele dreptatii, producand in viata lor toate roadele spiritului sfant:
"Pe de altă parte, rodul spiritului este: iubirea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunăvoinţa, bunătatea, credinţa, blândeţea, stăpânirea de sine. Împotriva acestor lucruri nu există lege. Pe lângă aceasta, cei care sunt ai lui Cristos Isus au ţintuit pe stâlp carnea împreună cu poftele şi dorinţele ei.
Dacă trăim prin spirit, să şi umblăm cum se cuvine prin spirit." Galateni 5:22-25.
Cei care traiesc dupa indemnurile spiritului lui Dumnezeu vor mosteni cu siguranta regatul sau, si vor primi viata vesnica. De ce? Pentruca ei practica in fiecare zi iubirea si credinta, cele mai importante dintre roadele spiritului sfant, impreuna cu toate celelalte roade, cum ar fi pacea, indelunga rabdare, bunatatea, blandetea, stapanirea de sine, etc!
Apostolul Pavel le transmite  urmatoarele cuvinte discipolilor :
"Totuşi, voi nu trăiţi potrivit faptelor firii pamantesti, ci potrivit roadelor spiritului sfant, dacă spiritul lui Dumnezeu locuieşte într-adevăr în voi. Însă, dacă cineva nu are spiritul lui Cristos, acela nu este al lui. Dar, dacă Cristos este cu adevarat in voi..., spiritul ne dă viaţă, datorită dreptăţii. Deci, dacă spiritul celui ce l-a sculat pe Isus din morţi locuieşte în voi, cel ce l-a sculat pe Cristos Isus din morţi, va da viaţă corpurilor voastre muritoare, prin spiritul său care locuieşte în voi."
Toti discipolii lui Isus trebuiau sa constientizeze faptul ca Hristos "era in ei" prin spiritul lui Dumnezeu, si ca le oferea perspectiva vietii eterne, deoarece ei urmau indemnurile spiritului sfant!
Discipolii erau astfel nascuti din nou ca fii spirituali ai lui Dumnezeu, devenind si mostenitori impreuna cu Hristos, Domnul lor :
"Căci toţi cei ce sunt conduşi de spiritul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu. Fiindcă voi n-aţi primit un spirit de sclavie care provoacă din nou teamă, ci aţi primit un spirit de adopţie ca fii, spirit prin care strigăm: "Ava, adica Tată!"
Spiritul însuşi depune mărturie împreună cu spiritul nostru că suntem copii ai lui Dumnezeu." Domnul ne-a spus foarte clar ca daca cineva nu se naste din nou, "nu poate intra" in imparatia lui Dumnezeu : "Isus i-a raspuns : Foarte adevatat iti spun: Daca cineva nu se naste din apa si din spirit, nu poate intra in imparatia lui Dumnezeu..."Nu te mira ca ti-am spus: Trebuie sa va nasteti din nou". Ioan 3:3-7.
Da, toti aceia care urmeaza indemnurile spiritului sfant sunt adoptati ca sa fie copiii lui Dumnezeu, si discipoli ai lui Isus Hristos, purtand astfel "chipul" spiritual al fiului lui Iehova.
Pavel trage in final urmatoarea concluzie pertinenta:
"Deci dacă suntem copii, suntem şi moştenitori: da, moştenitori ai lui Dumnezeu, dar comoştenitori cu Cristos, cu condiţia să suferim împreună cu el ca să fim şi glorificaţi împreună cu el. De asemenea, consider că suferinţele din perioada actuală nu înseamnă nimic pe lângă gloria care va fi revelată în noi... "Căci ştim că toată creaţia continuă să geamă împreună şi să sufere împreună, până acum. Şi nu numai atât, ci şi noi, care avem primele roade, adică spiritul, da, şi noi gemem în noi înşine, aşteptând cu nerăbdare adopţia ca fii, eliberarea de corpurile noastre prin răscumpărare."
Adevarul este, ca ei fusesera eliberati pentru viata eterna: "Fiindcă în această speranţă am fost salvaţi, dar o speranţă care se vede nu este speranţă, căci mai speră omul într-un lucru pe care-l vede? Dar, dacă sperăm într-un lucru pe care nu-l vedem, continuăm să-l aşteptăm cu perseverenţă. În mod asemănător, şi spiritul vine în ajutorul slăbiciunii noastre, fiindcă atunci când trebuie să ne rugăm nu ştim pentru care lucru să ne rugăm, "dar spiritul însuşi pledează pentru noi cu suspine negrăite". Însă cel care cercetează inimile cunoaşte intenţia spiritului, deoarece acesta "pledează" pentru sfinţi după voinţa lui Dumnezeu. Dar noi ştim că Dumnezeu face ca toate lucrările sale să conlucreze spre binele celor care îl iubesc pe Dumnezeu, al celor care sunt chemaţi potrivit scopului său, fiindcă pe cei cărora le-a acordat mai întâi atenţie, pe aceia i-a şi ales dinainte "să fie modelaţi după chipul Fiului său", pentru ca el să fie întâiul născut între mulţi fraţi. Ba mai mult, pe aceia pe care i-a ales dinainte i-a şi chemat, iar pe aceia pe care i-a chemat i-a şi declarat drepţi. În sfârşit, pe aceia pe care i-a declarat drepţi i-a şi glorificat". Cum i-a modelat Iehova Dumnezeu pe crestini "dupa chipul fiului sau"?
Pavel le-a explicat acest lucru discipolilor din Efes, spunand :
"De aceea, eu, cel întemniţat în Domnul, vă implor să umblaţi într-un mod demn de chemarea cu care aţi fost chemaţi, cu toată evlavia, ascultarea, umilinţa şi blândeţea, cu îndelungă răbdare, suportându-vă unii pe alţii în iubire, străduindu-vă să păstraţi unitatea spiritului în legătura păcii. Este un singur corp şi un singur spirit, aşa cum este şi o singură speranţă la care aţi fost chemaţi. Este un singur Domn, o singură credinţă, un singur botez. Este un singur Dumnezeu şi Tată al tuturor, care este peste toţi, prin toţi şi în toţi". Efes. 4:1-6. Apostolul le explica apoi in detaliu ce insemna o viata traita dupa indemnurile firii pacatoase, si ce schimbari trebuiau sa faca daca doreau "sa poarte chipul Domnului Isus Hristos"
"Iată deci ce spun şi mărturisesc în Domnul: "nu mai umblaţi cum umblă naţiunile în deşertăciunea minţii lor, având mintea întunecată şi fiind înstrăinaţi de viaţa de la Dumnezeu, din cauza neştiinţei care este în ei, din cauza insensibilităţii inimii lor. Pierzându-şi orice simţ moral, ei s-au dedat la o conduită libertină ca să practice cu lăcomie necurăţia sub toate formele ei!".
Apostolul Pavel isi continua apoi discursul, spunandu-le clar :
"Dar voi n-aţi învăţat că aşa este Cristosul, dacă, bineînţeles, l-aţi auzit şi dacă, potrivit adevărului care este în Isus, aţi fost învăţaţi prin el că "trebuie să vă dezbrăcaţi de vechea personalitate" care corespunde purtării voastre de altădată şi care se strică potrivit dorinţelor ei amăgitoare şi că "trebuie să fiţi înnoiţi în forţa care vă îndrumă mintea şi să vă îmbrăcaţi cu noua personalitate care a fost creată după voinţa lui Dumnezeu, în adevărată dreptate şi loialitate!". Pavel le spune in mod clar efesenilor la ce schimbari complete trebuiau sa se supuna de indata : sa renunte la faptele firii lor pacatoase, sa se supuna imediat indemnurilor spiritului, si sa produca din abundenta toate roadele sale :
"De aceea, acum, că aţi înlăturat minciuna, spuneţi adevărul fiecare aproapelui său, pentru că suntem mădulare unii altora. Mâniaţi-vă, dar nu păcătuiţi! Să nu apună soarele peste mânia voastră şi să nu-i faceţi loc Diavolului! Hoţul să nu mai fure, ci mai degrabă să muncească din greu, făcând cu mâinile lui o muncă bună, ca să aibă ce să-i dea celui în nevoie. Niciun cuvânt stricat să nu vă iasă din gură, ci unul bun pentru zidire, după cum este nevoie, ca să le dea celor care-l aud ce este folositor. De asemenea, nu întristaţi spiritul sfânt al lui Dumnezeu, cu care aţi fost sigilaţi pentru ziua eliberării prin răscumpărare. Orice amărăciune răutăcioasă, furie, mânie, strigăt şi vorbire jignitoare să fie înlăturate de la voi, împreună cu orice răutate"... "si fiţi buni unii cu alţii, plini de o tandră compasiune, iertându-vă cu mărinimie unii pe alţii, aşa cum şi Dumnezeu, prin Cristos, v-a iertat cu mărinimie!".
Discipolii erau sfatuiti sa nu isi mai minta aproapele, sa nu mai practice mania, sa se lase de furat, sa munceasca din greu ca sa poata oferi ajutor aproapelui aflat in lipsuri, sa renunte definitiv la vorbele urate si jignitoare, si sa fie buni unii cu altii aratand compasiune, acordand fratilor iertare cu marinimie, urmand astfel exemplul lui Dumnezeu.
Apostolul Pavel isi incheie comentariul catre crestinii din Roma punandu-le cateva intrebari retorice, pentru ai stimula :
- Ce vom spune deci despre aceste lucruri? Dacă Dumnezeu este cu noi, cine va fi împotriva noastră?
- El, care nu l-a cruţat nici chiar pe Fiul său, ci l-a dat pentru noi toţi, cum nu ne va da cu bunăvoinţă şi toate celelalte lucruri împreună cu el?
- Cine va aduce vreo acuzaţie împotriva aleşilor lui Dumnezeu? Dumnezeu este Cel care îi declară drepţi.
-  Cine îi va condamna? Cristos Isus a murit, ba chiar a fost sculat din morţi, este la dreapta lui Dumnezeu şi pledează pentru noi.
- Cine ne va separa de iubirea lui Cristos? Necazul sau strâmtorarea sau persecuţia sau foamea sau goliciunea sau pericolul, sau sabia?
După cum este scris: "Toată ziua înfruntăm moartea din cauza ta, suntem socotiţi ca nişte oi de înjunghiat“. Dimpotrivă, din toate aceste lucruri ieşim pe deplin victorioşi prin cel ce ne-a iubit."
Dupa aceste intrebari la care apostolul Pavel nu asteapta un raspuns imediat, el isi arata increderea sa de nezdruncinat in Iehova Dumnezeu si in Domnul nostru Isus Hristos, spunandu-le urmatoarele cuvinte :
"Căci sunt convins că nici moartea, nici viaţa, nici îngeri, nici guvernări, nici lucruri prezente, nici lucruri viitoare, nici puteri, nici înălţime, nici adâncime şi nicio altă creaţie, nu ne va putea separa de iubirea lui Dumnezeu care este în Cristos Isus, Domnul nostru." Versete extrase din Romani 8: 5-39.
Da, apostolul Pavel era pe deplin convins ca toti cei care isi vor trai viata urmand indemnurile spiritului sfant, si vor produce in viata lor toate roadele sale, nimeni si nimic nu-i mai puteau desparti de iubirea lui Dumnezeu, care ESTE in Isus Cristos Domnul nostru!
Pavel dorea din toata inima sa ca si fratii lui din Roma sa fie pe deplin convinsi de aceste lucruri, asa cum era convins el! Daca discipolii respectau invataturile Domnului Isus Hristos predate de apostol in epistola sa catre Romani, ei mosteneau cu siguranta regatul lui Dumnezeu si al lui Isus Hristos. Amin!
Imagini pentru Cine umbla in duhul va mosteni din duhul viata vesnica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu